De omgeving

 Het departement van de Ariège maakt onderdeel uit het Regionaal natuurpark van de Pyrénées Ariégeoises. Het omvat de hoge valleien en de hoge toppen die zich aan de grens van de Ariège met Andorra bevinden. Het park herbergt naast de golvende ongerepte natuur met kabbelende beekjes en rivieren ook veel historische plaatsen, die niet alleen terug gaan tot de Romeinse tijd, maar zelfs tot de prehistorie.

Met gemiddeld meer dan 2.000 uur zon per jaar is de Midi-Pyrénées één van de streken in Frankrijk waar de zonbestraling het sterkst is. Op het grootste gedeelte van het grondgebied van deze streek worden 60 to 80 dagen per jaar temperaturen waargenomen van meer dan 25° C. De Midi-Pyrénées kan wat dat betreft concurreren met de Middellandse Zeekust en het Rhônedal.

Forelrijke beken stromen langs bosrijke berghellingen in de rivieren waar je heerlijk kunt kajakken, klimmen, afdalen in grotten of raften. Duidelijk gemarkeerde wandelpaden leiden u naar de 3.000 meter hoge pieken van de Pyreneeën. Fietsers kunnen hier in de voetsporen treden van de vele wielerhelden uit de Tour. Ook mountainbikers komen hier volop aan hun trekken.Op de weg naar Carla Bayle is er een bijzonder leuk en educatief boomklimparcours voor jong en oud vanaf 3 jaar en voor de echte waaghalzen de bunjee jump in Mas d’Azil. Ook voor paardenliefhebbers zijn er diverse mogelijkheden.

Dankzij het voortdurend blijven toepassen van eeuwenoude landbouwmethodes floreren hier ontelbare soorten planten en dieren. Ook voor vogelkenners is er genoeg te beleven. Ver van de machtscentra is de Ariège altijd een schuilplaats geweest: voor de prehistorische mens die daarvoor de talrijke grotten gebruikten en voor de Katharen die in conflict met de kerk leefden.

En dan zijn er nog de diverse historische steden die met de auto makkelijk zijn te bereiken: Toulouse, het Parijs van het zuiden; Lourdes, de plaats waar Maria verscheen aan Bernadette; Carcassonne en Mirepoix, plaatsen waar de middeleeuwen nog steeds de boventoon voeren; verder
Barcelona, cultuurstad bij uitstek.